Почивка в Девин

За Девин

град Девин
Девин е малко китно градче в сърцето на Родопите, известно е с множеството минерални извори в района и с бутилираната минерална вода „Devin”. Намира се на 200 км. от София, на 45 км. от Смолян и на 30 км. от Пампорово. При нас климатът е умерен – лятото е прохладно, а зимата мека. Градчето е предпочитана туристическа дестинация и заради своята природа, спокойствието, тишината, родопската кухня и гостоприемството на местните хора.
Струилица - Девин
На около 5 км. от градчето се намира Спа Комплекс „Струилица” - два басейна с естествено топла минерална вода, парна баня, сауна, летен бар и ресторант, предлагащ традиционна българска и родопска кухня. Комплексът работи целогодишно, а водата е винаги топла.

Продължавайки нагоре след Спа Комплекс „Струилица”, можете да се насладите на великолепната природа като се разходите по екопътеката и чудните мостчета над Девинска река. По поречието на реката има множество красиви водопади, живописни скали и диви животни.
Триградско ждрело
За любителите на пещерния туризъм община Девин предлага едни от най-интересните дестинации.

В района на общината има над 200 пещери, от които само две са благоустроени и подходящи за туристически разходки. Това са „Дяволско гърло” и „Ягодинска пещера”.

„Дяволско гърло” се намира в Триградското ждрело. Пещерата е на повече от 60 хиляди години и в нея се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров (60м). Името на пещерата се дължи на факта, че всичко, което триградската река внася, не се показва долу на изхода, където излиза само и единствено чистата вода. Гръцката митология разказва за пещера с подземни зали, реки и водопади. В нея Орфей влиза да търси Евридика. Именно заради тази прилика, в чужбина „Дяволското гърло” е известна като пещерата на Орфей.
Ягодинска пещера
„Ягодинска пещера” е най-дългата пещера в България - 10 км. Туристическият преход се извършва в най-красивата част – 1 км. и 100 м. Тя е на около 300 хил години. Наименованието идва от най-близкото село – Ягодина. Пещерата е разположена в Буйновското ждрело. Известна е с красивите си образувания – сталактити, сталагмити, сталактони, „леопардова кожа”и красивите пещерни перли. На 300м. от изхода има пещерно жилище с останки от пещерни хора.

Осъществен е и преход в неблагоустроената „Харамийска пещера”. За да се достигне до входа, трябва да се изкачи 22-метрова скала, след което се разглежда музей, в който са живели хора от преди 3000 год пр. Хр., има останки от тях и техни битови материали. За разглеждането на пещерата се извършва 43-метров рапел (свободно спускане с въже) в една отгромна зала, тя е колкото стадион – 148 метра. Излиза се на склона на Триградското ждрело. Преходът продължава от 3 до 5 часа. Има влизане и с лодка от естествения изход на „Дяволско гърло” – 60 м.
Предлага се разходка с коне до южната ни граница с Гърция, както и с off road ретро джипове до красивата местност „Орлово око” край с. Ягодина, Чаирските езера, резерват "Шабаница", местността "Мурсалица" (родното място на мурсалския чай).